Historik

Rödupp, vid Polcirkeln, är en gammal vacker by med spår från stenåldern. Byn (Östra och Västra Rödupp) är en mil lång och ligger på båda sidor av den vackra och orörda Kalixälven. Byn förbinds sommartid med färja och vintertid med isväg.
Rödupp betyder "röjt upp" och jord- och skogsbruk har varit den mest betydelsefulla näringsgrenen.

Gårdens namn är "Innat" och på överkalixmål står det för "norr om". "Innat"gården är från 1700-talet och vi är nu den åttonde generationen som brukar den. Men, tiderna förändras, och vi med dem... Från att tidigare ha varit småskaligt jordbruk med mjölkproduktion och skogsbruk har vi successivt övergått till trädgårdsodling. Vi var pionjärer med bärodling i större skala i Norrbotten.

Idag har vi 45-årig erfarenhet av odling och har Sveriges nordligaste yrkesodling av jordgubbar och svarta vinbär. Att leva av och med naturen är mycket spännande, att se vad varje år har att erbjuda för äventyr. Det kan bli frost i vinbärsblomningen och miljontals blommor ramlar av och skörden blir minimal. Storm, hagel, regn, sol kyla och vind har stor betydelse. Vi är hela tiden beroende av att väderleken är så normal som möjligt om vi vill ha en hyfsad skörd när vi bedriver odling på dessa breddgrader. Men tron finns alltid kvar att nästa år blir ännu bättre. Handelsträdgården har vi nu drivit i mer än 30-år. Det är fantastiskt när vi öppnar på vårarna, att se glada och förväntansfulla kunder som kommer från när och fjärran. Då vaknar bygden till liv igen efter den långa mörka vintern.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0