Härliga svart vinbärsrecept

 • Svart vinbärssaft: Ånga bären i en Saft-Maja utan socker, mät sedan upp saften, till varje liter sur saft röres 4 hg socker i. När sockret är upplösts, häll saften på små plastflaskor och frys in.
   
 • Holgers sylt: 1 kg vinbär och 1 liter vatten kokas i 15 minuter. Tillsätt 2 kg socker och rör tills sockret är löst. Slå upp sylten i rena, heta burkar.
   
 • Mors tips: Tag en näve frysta vinbär till havregrynsgröten, de tinar på nolltid. Enkelt, gott och nyttigt! Vinbärs puré: Passera vinbären och tillsätt ev. lite socker, efter smak. Frys in. Användes till juice, fil och glass. Vinbärs mos: Mosa eller mixa bären, tillsätt socker efter behov. Frys in. Bra till soppa och kräm.


  Tips! Om Du inte har tid att ta vara på vinbären direkt går det utmärkt att frysa ner dem – då får du även ut mera saft ur dem.

Härliga jordgubbsrecept


 • Frysta gubbar: Skiva eller klyfta bären och lägg dem i plastburkar. Strö eventuellt över lite socker. Frys in.
   
 • Gubbmos: Mosa bären eller mixa. Tillsätt eventuellt lite socker och frys in.
   
 • Frysta bär i lag (8 liter bär): Koka upp 1 liter vatten och 3 dl socker. Låt det svalna. Lägg de skivade bären i plastburkar och slå den kalla lagen över så att bären knappt täcks. Frys in.
   
 • Jordgubbssylt: 1 kg(2 liter) jordgubbar och ½ kg socker. Varva jordgubbar och socker i en gryta. Låt sylten koka långsamt i 15 minuter. skumma av väl. Tillsätt 1 kryddmått natriumbensoat/kg sylt om sylten ska förvaras länge.
   
 • Jordgubb-rabarbersylt: Samma som ovan, men byt ut 30% av bären mot rabarber.
   
 • Lenas söta jordgubbssaft: 3 liter jordgubbar 4 kg strösocker 2 liter kokande vatten 2 msk citronsyra Skiva jordgubbarna och lägg dem i ett lämpligt kärl. Häll på sockret och det kokande vattnet. Rör om, tillsätt citronsyra och rör tills sockret lösts upp. Låt stå svalt i åtta dagar och rör om en gång varje dag. Sila bort bären och häll upp saften på rena flaskor.Kontakta oss
Odlare och Trädgårdsmästare:


Holger och Margareta Henriksson
Östra Rödupp 227
956 92 ÖVERKALIX

Tfn: 0926-220 06
Mobil: 070-540 82 26

E-mail: innat@algonet.se


Vi finns vid väg 392, Pajalavägen mellan Överkalix och Jockfall. 20 km norr om Överkalixrondellen, på östra sidan av KalixälvenFiske

Säsong: - Året runt -

Du fiskar i den vackra och orörda Kalixälven som flyter förbi gården.

Familjevänligt vatten med god fisktillgång av lax, harr, öring och gädda. Omväxlande fors och sel, lämpligt för trolling, flug- och spinnfiske.

Vi säljer fiskekort.


Historik

Rödupp, vid Polcirkeln, är en gammal vacker by med spår från stenåldern. Byn (Östra och Västra Rödupp) är en mil lång och ligger på båda sidor av den vackra och orörda Kalixälven. Byn förbinds sommartid med färja och vintertid med isväg.
Rödupp betyder "röjt upp" och jord- och skogsbruk har varit den mest betydelsefulla näringsgrenen.

Gårdens namn är "Innat" och på överkalixmål står det för "norr om". "Innat"gården är från 1700-talet och vi är nu den åttonde generationen som brukar den. Men, tiderna förändras, och vi med dem... Från att tidigare ha varit småskaligt jordbruk med mjölkproduktion och skogsbruk har vi successivt övergått till trädgårdsodling. Vi var pionjärer med bärodling i större skala i Norrbotten.

Idag har vi 45-årig erfarenhet av odling och har Sveriges nordligaste yrkesodling av jordgubbar och svarta vinbär. Att leva av och med naturen är mycket spännande, att se vad varje år har att erbjuda för äventyr. Det kan bli frost i vinbärsblomningen och miljontals blommor ramlar av och skörden blir minimal. Storm, hagel, regn, sol kyla och vind har stor betydelse. Vi är hela tiden beroende av att väderleken är så normal som möjligt om vi vill ha en hyfsad skörd när vi bedriver odling på dessa breddgrader. Men tron finns alltid kvar att nästa år blir ännu bättre. Handelsträdgården har vi nu drivit i mer än 30-år. Det är fantastiskt när vi öppnar på vårarna, att se glada och förväntansfulla kunder som kommer från när och fjärran. Då vaknar bygden till liv igen efter den långa mörka vintern.Innatbackens örtagård


Här har vi planterat härdiga gamla medicinalväxter och örtkryddor som munkarna på medeltiden förde till vårt land. Det var genom klosterträdgårdarna som kunskaperna spreds ut i värden.

Vi har utökat odlingen med nya intressanta sorter och gjort den ännu större. I örtagården finns 100 talet Krydd och medicinalväxter. Alla växter är försedda med lättlästa skyltar som berättar om namn på svenska och latin och om växtens historia och användning.

Välkommen till att gå runt bland nyttoväxterna och bekanta dig med intressanta örter som Åbrodd, Hjärtstilla, Isop och Humle m.m.

Öppet dygnet runt i Midnattssolens ljus.
Beräknas vara klart till midsommar.

Äppellund

Här finns Sveriges nordligaste äppellund.

Bara för att testa det ”omöjliga” anlade vi en äppellund för några år sedan. Som vanligt gick det bra, bara man försöker. Nu hoppas vi bara att älgarna låter bli träden. Så nu finns det äppelträd av olika ryska och finska sorter vid polcirkeln.Bärodling

Här finns Sveriges nordligaste, ja kanske världens nordligaste yrkesodling av jordgubbar och svarta vinbär. Vi är kända för våra aromrika, extra söta och näringsrika bär. Det tack vare vårt geografiskt nordliga läge och Midnattssolen som med sina många soltimmar tillsammans med våra svala nätter gör att bären blir fantastiska, jämfört med bären odlade söderut.

Vår huvudsort är idag Polka som är ett ännu sötare och fastare bär, utmärkt till sylt och frysning


Jordgubbar:

Hos oss kan du själv plocka dina jordgubbar för vinterns eller dagens behov, eller beställa färdigplockade bär.

Ungefärlig säsong är juli – augusti, vilket varierar beroende av sommarens väderlek.

Ring gärna före du kommer och fråga efter dagsläget. Tfn: 0926-220 06

Tag gärna med dig fikakorgen, här finns det fina rastplatser att ta en välförtjänt paus på under bärplockningen.

Våra bär är så söta att socker egentligen inte behövs. Men socker gör att vitaminer och färg bibehålls bättreSvartvinbär:


”Odlade vid Kalixälvens strand i Midnattssolens land”

En undersökning av Instutitionen för Livsmedelskemi vid Lunds universitet, kom fram till att våra svarta vinbär innehåller mycket höga halter av bland annat C-vitamin och antocyanin! Antocyanin är en antioxidant som anses motverka hjärtinfarkt.

Våra svarta vinbär odlas ekologiskt och är KRAV godkända.

Ungefärlig säsong: mitten av augusti – september.

Ring och beställ dagligen nyskördade svarta vinbär! Även självplockning.


Tips! Om Du inte har tid att ta vara på vinbären direkt går det utmärkt att frysa ner dem – då får du även ut mera saft ur dem.
Handelsträdgård


Öppettider:
Vardag: 10-18
Lördag: 10-14
Söndag: 11-16


Hos oss finner du en stor sortering av växter för din trädgård och vårt klimat.
Vi är framför allt välkända för våra stora och fina ampelväxter, men du finner även:

Sommarblom plantor
Rosor
Perenna(fleråriga) växter från egen odling.
Krydd- och medicinalväxter
Tomat- och gurkplantor
Grönsaksplantor
Ett flertal olika träd och busksorter, bland annat Finsk knäckepil och Lettiska Körsbärsträd och buskar som har klarat 39 minusgrader helt utan problem.

Utöver det har vi även de härdiga ryska- och finska äppelträden, anpassade för vårt klimat, bland annat sorterna Borgovskoje, Tsaarin kilpi, Lepas meloni, Pirja samt familjeträd med 3 stycken olika sorter på samma träd.

Nyheter !
Vår egen framtagna Svart Vinbärsbuske Innat som har goda bär, ger hög skörd och ett upprätt växtsätt. Den är resistent mot mjöldagg och motståndskraftig mot vinbärsgallkvalster. Bären mognar tidigt och sitter länge på busken utan att bli övermogna.

Saskatoonbär Amelanchier alnifoliaBlåbärsträd” – Kanadas Vinbär.
Stor buske, liknar blåbär både i smak och antioxidanter, men med betydligt större bär.RSS 2.0